Biesboschstreeknetwerk

 

Heeft u een idee, plan of initiatief dat onze regio verder brengt? Op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid, water(linies), natuur, toerisme of landbouw? Of een vernieuwende combinatie daarvan? Neem dan contact op met het Biesboschstreeknetwerk. Zij kunnen u verder helpen om uw idee of plan te verwezenlijken. Met hulp van experts die kennis en ervaring met u willen delen. Om uw plan duidelijk te maken, tips te geven over subsidie, voor nuttige contacten.

Voor en door bewoners, verenigingen en ondernemers
De voorbeelden van projecten hieronder maken de Biesboschstreek nog aantrekkelijker om te wonen, werken en recreëren. Bovendien bieden zij nieuwe kansen voor (agrarisch) ondernemers.

Strandjes en wandelpaden voor bewoners
De gemeente Aalburg heeft de wensen van bewoners voor het buitengebied onderzocht. Daaruit kwam de wens voor een aantal strandjes langs het water. Ook wilde men graag wandelpaden of ommetjes vanuit het dorp. De gemeente heeft die plannen in nauwe samenwerking met dorpsbewoners uitgevoerd. Streekmakelaar Han Clement van het Biesbosch streeknetwerk heeft meegeholpen om de financiering en vergunningen rond te krijgen. Subsidies vanuit bijvoorbeeld provincie en Rijkswaterstaat.

Europese subsidie voor verenigingen
De Agrarische Natuurverenigingen rond de Brabantse Biesbosch zijn op aanraden van het Biesbosch streeknetwerk gaan samenwerken. Brussel gaat meer subsidie geven voor natuurbeheer op landbouwgrond. Maar het wil daarvoor alleen zaken doen met samenwerkingsverbanden. Om als serieuze partner aan tafel te worden gevraagd, hebben de ANV’s Altena-Biesbosch, Drimmelen, Slagenland en Oostelijke Langstraat zich op tijd verenigd. Zo kunnen zij natuur in en om de Biesbosch blijven onderhouden. 

Onderzoek naar duurzamer varen door ondernemers
Een ander voorbeeld is Duurzamer varen. Ondernemers in de Biesbosch doen samen onderzoek. Hiervoor hebben zij met hulp van het streeknetwerk Brabant aan Zee, steun van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland ontvangen. De ondernemers hebben een duurzame bedrijfsstrategie opgezet. Ze kijken naar milieuvriendelijke  voortstuwing van hun schepen en alternatieve vormgeving en materiaalgebruik. Diepstraten bootverhuur en Rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw hopen in 2015 hun eerste duurzame verhuur- en rondvaartboten in gebruik te nemen.

Informatie of contact
Heeft u ook een idee ? Of wilt u meer informatie over het streeknetwerk en andere projecten? Kijk dan op www.biesboschstreeknetwerk.nl. Hier vindt u ook namen en telefoonnummers van contactpersonen.

Nieuwsberichten